Adriana Mater

Kommande visningar

Om föreställningen

Polarprisvinnaren Kaija Saariaho är en av vår tids mest uppmärksammade tonsättare. Nu får vi för första gången i Sverige uppleva hennes unika opera Adriana Mater på bio. 22 april livesänder vi den från Norrlandsoperan.

Operan Adriana Mater visar att Kaija Saariaho fortfarande är en av de mest intressanta och fantasifulla samtida kompositörerna. Föreställningen har ett bedövande poetiskt libretto som berättar om vad krigets fasor gör med oss människor. Musiken är vidunderlig och brutal och berättelsens reflektioner kring moderskap, mörker, hämnd och hopp lämnar ingen oberörd.

Kammardramat mellan de fyra rollerna gestaltas av Emma Sventelius, Hega Gustava Tjønn, Jonah Spungin och Josua Owen Mills samt en gigantisk orkester – Norrlandsoperans symfoniorkester i utökad kostym. Allt under ledning av Norrlandsoperans förste gästdirigent Ville Matvejeff och i regi av Dan Turdén.

Kaija Saariaho tilldelades Polarpriset 2013 med motiveringen ”en modern mästare som breddar våra hörselgångar och får våra stigbyglar att bli nyförälskade”. Hon är en av vår tids mest uppmärksammade tonsättare och hennes musik har beskrivits som en särpräglad skönhet, inspirerad av drömlika tillstånd, myter och dunkla mysterier”Adriana Mater är Saariahos andra opera, med libretto på franska av den kände libanesiske författaren Amin Maalouf.

MEDVERKANDE:

Emma Sventelius (Adriana)
Hege Gustava Tjønn (Reka, Adrianas syster)
Joshua Owen Mills (Yonas, Adrianas son)
Jonah Spungin (Tsargo, Yonas far)

Kör och Norrlandsoperans symfoniorkester med gästmusiker

MUSIK: Kaija Saariaho

LIBRETTO: Amin Maalouf

DIRIGENT: Ville Matvejeff

REGI: Dan Turdén

SCENOGRAF & KOSTYM: Kari Gravklev

LJUSDESIGN: William Wenner

Den här sidan använder cookies för att ge dig som användare bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta på webbplatsen ger du ditt godkännande till detta. Läs mer om vår integritetspolicy och cookies här.