Ebo Krdum

Kommande visningar

Om föreställningen

Lägereldsblues för mörka, ensamma nätter

En av Sveriges dolda tillgångar – Ebo Krdum besöker Västerbotten med en repertoar som förenar skandinavisk folkmusik med afropop och afrikansk blues. 

Ebo Krdum är en svensk-sudanesisk aktivist och artist, född och uppväxt i Sudan. Med musiken som stöd lyckades han fly fårn tortyr och förtryck till Sverige 2010. Nu vinner han prestigepriser, hyllas av kritiker och sina kollegor inom folkmusiken. Musikaliskt har han i Sverige förenat skandinavisk folkmusik med afropop och afrikansk blues.

Debutalbumet Diversity (2021) fick mycket bra recensioner i Sverige och internationellt. I maj 2022 släppte Ebo sitt andra solo-album Love & Struggle, som handlar om exilens realiteter. I ”Al-habeeba” sjunger han på arabiska om att skiljas från sin älskade, ”som fåglar som tappat sitt mål”. I albumets kanske starkaste låt ”Saada simmo” hälsar han till sin familj och till Sudan. Hur mycket längtan ligger inte i raden ”Må vi mötas snart igen, mitt hemland”? I 2022 tilldelades Ebo en Grammis som Årets Kompositör i kategorin Folk & världs-musik och fick även utmärkelsen Årets Rytm på den prestigefyllda Manifestgalan.

”Ebo Krdum är definitivt en av Sveriges dolda tillgångar”

/ DN

Medverkande

Ebo Krdum                   Sång & gitarr
SugarRay Napunyi       Bas och sång
Arsema Asghodom      Fiol
John Runefelt               Keyboard & sång
Henry Matano             Kalebass, keyboard

Arrangör

Riksteatern Lycksele, MOTILI i samarbete med Norrlandsoperan

Den här sidan använder cookies för att ge dig som användare bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta på webbplatsen ger du ditt godkännande till detta. Läs mer om vår integritetspolicy och cookies här.